Tuottajan työstä ei vilinää puutu. Työstään kertomassa Kids Factoryn tuottaja Ville!

Tapahtumatuotannossa tuottajalla on oletettavasti iso rooli tapahtuman onnistumisessa. Tuottajalla on nimittäin näppinsä pelissä tuotannon suunnittelusta aina viimeiseen hetkeen asti. Työn elinkaaren ollessa huiman pitkä, myös työtehtäviä on runsaasti jokaisesta tuotannon kolkasta.

Mitä sana ”tuottaja” sitten pitää sisällään? Tähän kysymykseen on törmännyt myös Kids Factoryn tuottaja Ville, joka on saattanut löytää vastauksen.

Tapahtumateollisuustuottaja Ville

Olen hiljattain pohtinut, mitä oikeastaan teen työkseni. Tittelini on tuottaja, joka on varsin ympäripyöreä ja herättää eri ihmisissä erilaisia mielikuvia. Joillekin se tuo mieleen elokuvabisneksen “produced by” -tekstit, toisille taas radiopuolen esihenkilön, joka tuijottaa ikkunan takaa studioon. Kolmannelle mieleen saattaa tulla maatilatuottaja, neljännelle taas teollisuustuottaja.

Voisinkin lanseerata itselleni tittelin tapahtumateollisuustuottaja. Työkavereiden kesken: joka paikan höylä.

Toimessani tuottajana osallistun tapahtuman tuotantoprosessin jokaiseen vaiheeseen. Usein myyjät kysyvät tarjousvaiheessa, ovatko allokoidut työmäärät realistisia tai onko ideoita asiakkaan toiveiden toteuttamiseen. Toisinaan olen myös myyjän hattu päässä itsekin.

Suunnitteluvaihe on ehkä itselleni mieluisin, koska siinä pääsen ratkomaan ongelmia, käyttämään luovuutta ja miettimään, miten monimutkaiset toimenpiteet saadaan näyttämään jouhevilta tapahtumavieraiden silmissä. Lisäksi saan olla yhteydessä yhteistyötahoihin ja huolehtia tapahtuman tarvitsemista resursseista.

Tuottajan työ sisältää myös tärkeää nippelitietoa asiasta kuin asiasta.

Oman näkemykseni mukaan pätevä tuottaja tarvitsee oikeastaan vain kaksi ominaisuutta, joiden jälkeen kaikki muu on pelkkää plussaa: kyky pitää pää kylmänä tilanteessa kuin tilanteessa ja taito ratkaista ongelmia, jotka ilmenevät prosessin eri vaiheissa kirjavina ja usein yllättävästi. Kentällä toisinaan täysin kuolleesta kulmasta.

Loistava tuottaja puhuu kaikkien alalla työskentelevien kieltä. Hän ymmärtää, mitkä ovat tuotannon erilaiset tarpeet, tietää materiaalit ja mitkä tuotteet toimivat käytännössä, usein vieläpä lyhyessä, mutta intensiivisessä käytössä – erityisesti, kun tapahtuma on suunnattu perhekohderyhmälle ja lapset käyttävät niitä.

Tuottajan ei tarvitse osata ohjelmoida valoja, mutta on hyödyllistä tietää mikä on DMX-universumi. Tuottajan ei tarvitse hienosäätää kuuloa matalien äänitaajuuksien tunnistamiseksi soundcheckissä, mutta on hyvä ymmärtää mikä on ala- ja mikä yläpää (hehheh).  Tuottajan ei tarvitse peruuttaa kuorma-autoa lastauslaiturille, mutta on hyvä ymmärtää millaisia piirteitä kyseisen tapahtumakuorman lastaus tai purkaminen pitää sisällään.

Loistavan tuottajan on osattava toimia tulkkina valo-, ääni- ja videoteknikoiden välillä, jotta asiakkaan toiveet toteutuvat. Hänen on tiedettävä, miten logistiset prosessit toimivat ja missä riskit piilevät.  Erinomainen tuottaja tietää millaista kylttimateriaalia tilata, kun tapahtuma järjestetään ympäristössä, jossa kylttien on kestettävä sääolosuhteita, näytettävä hyvältä videolla ja oltava täysin kierrätettäviä tai uudelleenkäytettäviä.

Mitä mieltä Ville itse on työstään?

Tuottajan työ on äärimmäisen vaativaa. Näin ainakin monet ovat sanoneet minulle, kun olen kertonut työpäivistä, joissa puhun korvanappiin 650 kilometrin päässä olevalle promoottorille, joka on sairastunut työvuorossaan, samalla kun opastan lapsia pelaamaan jalkapallodartsia maaseutumessuilla. Itselleni vaativuus ei ole mikään kirosana, se on innostava asia joka vie minua eteenpäin ammattilaisena ja motivoi oppimaan uutta.

Ei tuottajan työ onneksi pelkkää kiirettä ja stressiä ole. Se on pitkälti perinteistä toimistotyötä, jossa kupponen kuumaa höyryää hiirimaton vieressä ja kirjoitellaan viestejä, ruuvataan exceleitä ja kaivellaan verkosta materiaalia.

Parhaita puolia tuottajan työssä on ihmiset, monipuolisuus ja projektiluontoisuus. Pidän suuresti siitä, että aina on uusia ihmisiä, keitä tapaa kentällä ja saman viikon aikana saattaa joutua edustamaan prässätyt housut jalassa ja seuraavana päivänä vetämään roudarin rukkaset räpylöihin. Itseäni myös helpottaa, että lähes jokaiselle työlle on se maaliviiva näkyvissä. On aina se tapahtumapäivä, jonka jälkeen esituotannon myrskyt ja paineet purkautuu kertaheitolla ja taas seilataan myötätuulessa leppoisassa poutasäässä.

Minulle tuotantohärdellissä operoiminen sopii hyvin. En aina tiedä tarkalleen, mitä seuraavaksi tapahtuu tai mikä tilanne esittäytyy kulman takaa. Eikä minun tarvitse, sllä voin luottaa kykyyni pysyä rauhallisena, ratkoa ongelmia ja turvautua tiukan paikan tullen kollegoiden apuun.